Červený festivalový koberec v Karlových Varech poutá pozornost filmových fanoušků z celého světa.

V karlovarských kinosálech se představí řada skvělých filmů, které se bohužel často do běžné distribuce nedostanou. Proto loni poprvé vznikla akce Vary ve vašem kině, která to má zmněnit. Nabízí v českých kinech jako ozvěny festivalu výběr tří nejzajímavějších filmů.

Z letošního ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary MFF KV byly vybrány filmy Pěkně blbě, Dvojitý milenec a Axolotl overkill.

Pěkně blbě (The Big Sick)

Hlavním hrdinou amerického filmu je Kumail: stand-up komik, příležitostný řidič Uberu a největší fanoušek Akt X. Emily studuje psychologii, má smysl pro humor a rozhodně se teď nechce vázat. Alespoň do chvíle, než vyrazí na večer stand-up komiků.

Kumail Emily okamžitě padne do oka. Nadějně se rozvíjející vztah ale naruší záhadná nemoc, která Emily uvrhne do umělého spánku. Teprve v nemocnici se potkává Kumail s jejími svéráznými rodiči a začíná řada zábavných situací. Chytrá romantická komedie vypráví skutečný příběh populárního amerického komika, který ve filmu hraje sám sebe.

Krnov, kino Mír 70: pondělí 17. července
Opava, kino Kupé: úterý 18. července

Dvojitý milenec (L’amant double)

Hlavní hrdinkou francouzského filmu je Chloé, mladá křehká žena se sklony k depresím. Začne docházet na psychoterapii a bezhlavě se zamiluje do svého psychologa Paula. Chloé postupně začíná zjišťovat, že v Paulově minulosti něco nehraje. Objeví existenci jeho dvojčete.

Proč Paul přede všemi skrývá, že má bratra? Jaké dávné tajemství je spojuje a rozděluje? A jde skutečně o dvojče, nebo jen o promyšlenou lež, kterou se Paul snaží zakrýt druhý život svého temného já? Erotikou prosycený thriller filmařskou poctou legendárním snímkům jako Rosemary má děťátko nebo Základní instinkt.

Krnov, kino Mír 70: úterý 18. července
Bruntál, kino Centrum: čtvrtek 20. července
Opava, kino Kupé: úterý 25. července

Axolotl Overkill

Hlavní hrdinka šestnáctiletá Mifti žije v Berlíně, kde vymetá večírky, experimentuje s drogami a sexem a kašle na školu. Dospělí, které potkává, jí přijdou zoufalí. Ti si o ní na oplátku rádi myslí, že je drzá a zbytečně smutná. Dospělí zoufalci se totiž nechtějí zabývat podstatou věci.

Mifti ví, že je na všechno na celém světě sama. Stejně jako vodní dráček axolotl, který přežije všechno a s každou zkušeností se stává někým novým. Film natočila „zlobivá holka“ německé kultury Helene Hegemann v pouhých čtyřiadvaceti letech podle vlastního knižního bestselleru.

Krnov, kino Mír 70: středa 19. července
Bruntál, kino Centrum: čtvrtek 27. července
Opava, kino Kupé: úterý 29. srpna