„Výstava představuje osobnost doktora Bureše jako věhlasného botanika a „dělníka" horské krajiny Jeseníků". Má stejně blízko k ekologickému hospodaření s křovinořezem v ruce jako k fotoaparátu a vědecké práci," představil Leo Bureše jeden z organizátorů krnovské výstavy Petr Ondruška.

Vernisáž proběhla za nečekaného zájmu veřejnosti.

„Bylo pro nás příjemným překvapením, že krása Jeseníků má mnoho svých obdivovatelů také v Krnově. Na vernisáž dokonce přijely vlakem i děti ze Základní školy v Jindřichově i s paní učitelkou, nebo děti z přírodovědného kroužku v Zátoru. Přišli i učitelé biologie a botaniky, turisté a mnoho dalších.

Třeba zástupci CHKO Jeseníky Jan Halfar a Jindřich Chlápek, manželé Kateřina a Martin Kočí, oba profesionální botanici a biologové z Karlovic ," připomenul aspoň některé hosty vernisáže Petr Ondruška s tím, že v prostorách Spolkového domu u kina Mír budou probíhat letos další výstavy, besedy a přednášky na toto téma.

Pro Petra Ondrušku vernisáž byla současně příležitostí poděkovat Miroslavě Tesařové, na kterou vzpomínají absolventi krnovského gymnázia jako na výbornou profesorku biologie. Ondruška jí poděkoval za jedinečnou podporu svého zájmu o přírodu a krajinu nejen Jeseníků, což ho ovlivnilo natolik, že se rozhodl pro profesi krajinářského architekta.

Ve Flemmichově vile bylo možné si také zakoupit poslední Burešovu knihu, která je koncipována tak, aby zaujala botaniky i laické obdivovatele horské přírody. Na stovkách fotografií jsou zobrazeny nejen vzácné a ohrožené druhy rostlin, které v CHKO Jeseníky rostou dnes, ale i druhy, které z tohoto území z různých příčin zmizely.