Sobotní akce plná netradičních soutěží pro dospělé i děti, kterou pořádá Spolek Přátelé Vrbenska společně s obcí Ludvíkov a Autokempingem Dolinou, začíná ve 14 hodin.

Slibuje koňské dostihy, plavání na suchu i melouniádu.

„Vstupné je dobrovolné. Ale kdo bude chtít, může si za 30 korun koupit hřebík a přibít na kmen stromu štěstí lístek se svým jménem a přáním,“ vysvětluje Karel Michalus, předseda Spolku Přátelé Vrbenska.

Kmen stromu štěstí je už z předchozích ročníků plný zatlučených hřebů. K hřebíku dotyčný obdrží los s možností výhry pračky a dalších hodnotných cen.

Krnovské náměstí. Ilustrační foto.
Dobré srdce Krnova na náměstí

Na dospělé čekají disciplíny jako netradiční dostihy koní a plavání na suchu.

„Dokážeme, že plavat lze i bez vody,“ usmívá se tajuplně Michalus, ale odmítá prozradit něco bližšího.

Děti si zase mohou vyzkoušet létání s UFO, běh žabáků nebo oblíbenou melouniádu, při níž musejí soutěžící spořádat díl melounu s rukama za zády. V programu nebudou chybět ani virtuální realita, skákací hrad, nebo taneční skupiny.

Večerní zábavu zajistí krnovští Lovci Nedvědů, kteří si upravili hyty bratří Nedvědů a také skupiny Fiha a Kompromis.

Krnovské náměstí. Ilustrační foto.
Krnov vyhrál spor o miliony v kauze kasárny

„Dlouhá noc se u nás koná od roku 2007. Vznik nové tradice jsme uvítali, ty původní z naší oblasti po válce vymizely,“ řekla starostka Ludvíkova Dana Selingerová s tím, že hudební a soutěžní Dlouhou noc si oblíbili také turisté, kteří přijíždí do Jeseníků.

„Těch sem přijíždí poměrně dost, vždyť v naší obci se třemi stovkami obyvatel jsou čtyři stovky ubytovacích lůžek, jejichž obsazenost je v létě i zimě poměrně vysoká,“ pokračuje Dana Selingerová s tím, že Ludvíkov je typicky turistická obec s nádhernou přírodou Chráněné krajinné oblasti Jeseníky a pár kilometrů od tak atraktivních cílů, jako je Karlova Studánka nebo Pradědu, nejvyšší hora Jeseníků.

V Ludvíkově už vyrostlo množství penzionů, z nichž asi nejslavnější zde postavil tehdejší moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas. Je zde i kvalitní autokemp a dětský tábor.

Již posedmé se Novými Heřminovy rozezní muzika jako vzdor proti rozhodnutí obětovat část obce na výstavbu přehrady.
Heřminovy vyjádří Rockem proti přehradě svůj neměnný postoj