Kapela vznikla na sklonku roku 1998 seskupením několika nadšenců, kterým chyběl tento hudební žánr v regionu.

Z počátečních potíží se asi po roce skupina vypracovala na úroveň, která zaručovala mimo jiné i hostování předních jazzmanů v souboru. Například spolupráce s Laďou Kerndlem, trumpetisty Jaromírem Hniličkou a slavným Lacem Déczim, saxofonisty Günterem Kočím a Rudolfem Březinou, trombonistou Mojmírem Bártekem nebo vynikajícím kubánským křídlovkářem Lazarem Cruzem.

Soubor se účastnil prakticky všech festivalů v republice, vystupoval například v Praze, Brně, Olomouci, Šumperku, Holešově, Ostravě a podobně.

Jako v jiných kapelách došlo postupně k personálním změnám, až se nakonec obsazení ustálilo v podobě: klavír a keyboard – Václav Strouhal, bicí nástroje – Stanislav Přikryl, basová kytara – Vítězslav Jelínek, tenor saxofon – Pavel Pospíšil, sólový zpěv – Marie Veliká. Tomuto žánru hudby se věnuje velice málo muzikantů, proto kapelu tvoří členové z širšího okolí (Bruntál, Olomouc a Krnov).

V současné době kompletuje kapela demosnímek – CD, které přibližuje profil kapely a její podobu. V repertoáru jsou známé i méně frekventované skladby světových skladatelů, instrumentalistů a zpěvaček, jako například Joseph Cosma, Duke Ellington, Gerry Mulligan, Billy Strayhorn, Ella Fitzgerald a další.

Nyní je kapela schopna jak koncertní činnosti, tak i klubových akcí. Velmi oblíbené jsou jazzové večery ve stolové úpravě v trvání od dvou do čtyř hodin 
s minimálními přestávkami.

Miriam Opletalová