Ve čtvrtek 17. dubna pohovoří o výletech do Afriky manželé Škrlovi, o den později povypráví o svých zážitcích ze stanice českých vědců v Antarktidě její náčelník Pavel Kapler. Čtvrteční beseda začne v 18 hodin, vstup je volný. Den nato začne beseda v 17 hodin a vstupné vyjde na padesát korun, s poloviční slevou pro invalidy a studenty.

Manželé Škrlovi přichystali pro návštěvníky Střechy virtuální výšlap na horský masiv Kilimandžáro. Zajděte si ve čtvrtek poslechnout příběhy spojené 
s cestováním autem po Malawi a Tanzanii. Vystupte s cestovateli na Uhuru Peak, což je vrchol nejvyšší hory Afriky, nalézající se ve výšce 5895 metrů nad mořem. Závěr přednášky lektoři vylepší ochutnávkou zdravých pokrmů a prozradí taktéž recepty na jejich přípravu.

Víte, že čeští vědci mají vlastní stanici v Antarktidě? Základnu, která nese jméno významného brněnského průkopníka vědy, opata J. G. Mendela, vlastní a provozuje už osm let Masarykova univerzita v Brně. Jak se do Antarktidy jezdí, jak vypadá stanice zvenčí a zevnitř, jak a čím se ve stanici žije? Co se v ní zkoumá, jaká zvířata v okolí žijí, na co je třeba si tam dát pozor a proč je vlastně pro Českou republiku dobré takovou stanici mít?

„To jsou jenom některé z otázek, které se s pomocí atraktivních fotografií pokusí zodpovědět správce a náčelník, který sám sebe s nadsázkou označuje za antarktického domovníka," řekla ředitelka vrbenské Střechy Hana Janků. Není bez zajímavosti, že náčelník stanice Pavel Kapler je rodák z Bruntálu. Určitě si nezapomeňte přijít popovídat o unikátním projektu a osmé české expedici, která se jen před několika týdny vrátila z dalekého jihu, ale rozhodně ne z teplých krajin.