Vernisáž fotografa a keramika Štefana Gubera a jeho ženy výtvarnice a fotografky Kateřiny Salajkové z Města Albrechtic představila současné nové výstavní prostory, které nabízí krnovská kavárna Moses. Ta sídlí v přízemí bytových domů vedle autobusového nádraží na Říčním okruhu.

Jejich první společnou výstavu zahájil krnovský výtvarník a pedagog Ladislav Steininger. Návštěvníky vítaly nejen fotografie a obrazy na zdech, ale také metrové keramické figury s hořícími svícemi na stolech.

„Moje žena studovala obor textilní design. Přestože je spíš výtvarnice než fotografka a někdy žertuje, že si k fotoaparátu jen tak odskočila od plotny, mě se její práce moc líbí. Protože prostor kavárny Moses je omezený, raději jsem oželel vystavení několika svých fotografií a dal jsem přednost jejímu dílu," uvedl Štefan Guber, jehož každá fotografie je složena z 36 malých snímků, které svou barvou nebo tématem tvoří jeden celek.

Inspirovali jej Hrabal a Boudník

„Zaujalo mě vyprávění Štefana Gubera o vzniku této vystavené kolekce. Z různých detailů, které nafotil na ulici, si nechal udělat papírové fotografie, ale výsledkem byl zklamaný. Bezmyšlenkovitě pohodil hromádku na stůl, až se z ní několik fotografií oddělilo. Když se po čase znovu podíval na ty rozhozené fotografie, uvědomil si, jak úžasně navzájem rezonují a teprve společně dokážou vyjádřit nějaký umělecký záměr," popsal Ladislav Steininger původ vystavené kolekce.

Kolekce zobrazuje krásu oprýskaných zdí a rezavých plotů, nebo nachází poezii v dopravních značkách, mřížích či v dlažbě. Ladislav Steininger hned připomenul asociaci na tovární inspirace výtvarníka Vladimíra Boudníka či proletářské periferie v dílech spisovatele Bohumila Hrabala.

Guber je žákem fotografa Štreita

„Díky této výstavě jsem si uvědomil, jak záslužnou práci dělá Ladislav Steininger, když je ochotný věnovat nám svůj čas a jak dokáže povzbudit kolegy, pokud jejich práce má aspoň nějakou úroveň. Ukazoval jsem své spojení fotografií s detaily několika lidem, ale jejich reakce byla vlažná a rozpačitá. Až mě to samotného zviklalo, že možná tato kolekce opravdu není nic moc. Byl jsem otrávený a přemýšlel, zda vůbec má smysl to někde vystavovat.

Pak jsem fotky ukázal panu Steiningerovi a bylo mi jasné, že můj autorský záměr pochopil na první pohled," prozradil Guber něco ze zákulisí vzniku této výstavy.

Štefan Guber, který je žákem známého fotografa Jindřicha Štreita, se kromě detailů všedního dne objevených na ulici věnoval například také aktům nebo portrétování postižených. Pozoruhodný cyklus portrétních fotografií pořídil v Charitě Opava, kde pracoval jako vedoucí keramické dílny. Tyto fotografické práce vystavoval například v Praze, Ostravě a Brně, ale také třeba v Dánsku nebo Polsku.