Hrad Sovinec leží mezi Šternberkem a Rýmařovem pouhé tři kilometry nad obcí Paseka, a nedaleko něj mohou lidé navštívit rovněž atraktivní Pradědovu galerii řezbáře Halouzky v Jiříkově.

Zajet na Sovinec se vyplatí už v pátek, kdy se mohou rekreanti těšit na večerní netradiční prohlídky hradu při svíčkách. Po hradě vyráží výpravy každých dvacet minut, a to počínaje 16. hodinou. Prohlídky probíhají do 23 hodin, a v doprovodném programu je taktéž napínavý šermířsko divadelní příběh.

V sobotu a v neděli na hradě otevírají brány návštěvníkům od 9.10 do 18 hodin. Střevíc kněžny Hortenzie, jak se víkendový program jmenuje, zahrnuje vystoupení skupiny historického šermu Conducti. Zkušení a ostřílení šermíři v novém seskupení nabídnou příběh s tématem svaté Anny, na jejíž svátek po hradbách prochází Bílá paní a hledá ztracený střevíc. K Sovinci však už přijíždí královský soudce, aby záhadu vyřešil.

Skupina scénického šermu Allegros se zaměřuje na veselé šermířské pohádky. Allegros oslaví dvacetiletou existenci premiérou šermířského příběhu Joe. Divadelně hudební společnost Rabussa disponuje bohatým repertoárem lidových příběhů, pověstí a písniček z období renesance. Skupina historických scén Valmont přiveze premiéru příběhu Mniši.

Akci připravilo Muzeum v Bruntále ve spolupráci se sdružením Špinavci.