Keramická žehlička působí jako skutečná a stejně je tomu i s jejími ostatními objekty, jimiž si zdobí s oblibou svůj domov. Estetické cítění je třeba doplňovat pílí a zkušenostmi, tvrdí Sonja Frašová, dnešní úřednice bruntálské radnice.

„Člověk když to dělá od srdce, je to poznat. Každý ke keramice či jiné volnočasové tvorbě nadání a trpělivost jistě nemá. Mě to naštěstí baví, relaxuji u ruční práce a baví mě dělat nové věci," řekla Sonja Frašová při vernisáži výstavy, kterou mají šanci zvědavci navštívit ještě do konce února.

U některých svých výtvorů si není autorka až tak jistá jejich kvalitou. Jak potvrdila, když se jí ten který keramický kousek zajídá, prostě jej rozbije a pustí se do dalšího.

Posun v její zručnosti vede k novým nápadům a motivům. „Nejvíce mě lákají plastiky, a ty bych se chtěla naučit. Inspiraci hledám u umělců podobného ražení, jako jsem já. Ale stejně keramické výtvory nelze dělat podle nějaké předem dané šablony.

Udělám si svoje předměty, které vypadají úplně jinak. Učím se i z videí na internetu, jak co dělat," popisovala Sonja Frašová, která chodívá pravidelně do bruntálské keramické dílny Libuše Tranové.

„Když dělá člověk něco rád a snad i dobře, přináší mu to uspokojení. Doma si zdobí keramikou vlastní výroby všechno, mi se to líbí, zejména přírodní keramika," dodala Frašová.