Jen hrstka návštěvníků zavítala v sobotním parnu do chladu chodeb linhartovského zámku.

Čekala na ně originální trojvernisáž a podle zvyklostí také dobrá nálada i úsměvy a vtipy nešetřící kastelán zámku Jaroslav Hrubý. Brána do říše fantazie se otevřela.

Hned za dveřmi první zámecké chodby se návštěvník ocitne ve snové říši vytvořené známou malířkou Zdeňkou Trnečkovou.

Pestrobarevné obrazy představují průřez autorčiným dílem za léta 1994 2011 a nabízí ukázku hned tří technik olejomalby, akrylu i japonské tužky.

„Obrazům zásadně nedávám názvy, abych lidem nechala svobodu a dala člověku možnost vnímat, jak obraz působí na něj, aby se od svého vnímání nenechal odvádět názvem," osvětlila Trnečková, proč obrazy nemají jména, jak bývá zvykem.

Dřevořezby Vlastimila Dvořáka

Hlavní výstavní sál pak zaplnila nepřehlédnutelná prostorová díla Vlastimila Dvořáka.

Jeho dřevořezby, kresby a náčrty vyvolávají úsměv i temné mrazení v zádech současně. Díla vznikala během posledních let a výstava je překvapením hlavně pro samotného autora.

„Já to před sebou hrnu jako ten Sysifos. Člověk přijde na pásovku, vyřeže si tvary, tak nějak průběžně si dělá návrhy… A pak najednou mě za mými zády domluvili výstavu. A tak mám takový hanbatý pocit, že některé věci nejsou vůbec v povrchové úpravě, nejsou dodělané," podotkl Dvořák. Jeho pocity o nedokončenosti děl ale nikdo nesdílel. „Jsem rád, že touto výstavou jsme si splnili zase jedno přání a prvenství, protože taková díla jsme na zámku ještě neměli," pochvaloval si kastelán Jaroslav Hrubý.

Výstavu již tradičně doplňují fotografie mladých polských umělců, bez nichž si snad chodbu v patře zámku ani nelze představit.

Dřevořezby, fotografie a obrazy si mohou lidé prohlédnout až do 4. srpna. Pak se představí krnovský malíř Vladivoj Jindřich nebo třeba fotograf Antonín Říha.

DANIELA HUSAROVÁ