Večer jako stvořený pro malířské umění se nabízí prožít v sobotu 19. července v Karlovicích. V Art Galerii penzionu U Řeky zahajuje v 17.15 hodin vernisáží výstavu Silvie Janotta Forsyth z Velké Bystřice na Olomoucku. Výstava s náměty zátiší s ovocem a městských zákoutí potrvá do 19. září.

Šestatřicetiletá Silvie Janotta Forsyth je olomouckou rodačkou. „Od dětství tíhla ke kreslení a hudbě. Měla sen, chtěla žít v Kanadě. Skoro vše se jí splnilo. Žila deset let v malém městečku v jižní části Britské Kolumbie, kde měla možnost rozvíjet svůj talent. Vystudovala dálkově Art Instruction Schools v Minneapolis," řekl karlovický galerista Luděk Pavézka.

Zprvu malovala umělkyně akvarelem, akrylem a kreslila. Později „objevila" techniku malby olejovými barvami, která jí uchvátila. Náměty čerpala z okolní přírody a po návratu do Evropy a České republiky si oblíbila a našla inspirační zdroje v „Moravské kultuře".

„V současné době maluje portréty a malebná zátiší převážně se starými předměty. Také ráda maluje historickou architekturu, olomoucká zákoutí a uličky, raději než krajinu," prozradil galerista Pavézka. Dalším velkým koníčkem Silvie Janotta Forsythové je hudba.

Vystupuje jako písničkářka, kde zpívá svoje skladby a občas i s folkovou kapelou.