Zdálo by se, že nekonečné chodby a rozlehlé prázdné komnaty jsou pro zámek handicapem, protože nemají turistům co nabídnout. Opak je pravdou. Prázdný zámek je výzva a dobrodružství, jak uchopit jeho genia loci. Nic není dané, když není na co navázat. Všichni se zde mohou cítit a chovat daleko volněji a neformálněji, než na zavedených hradech a zámcích.

Památkáři nemusí úzkostlivě hlídat stylovou čistotu zámeckých expozic. Současné a budoucí využití zámku nemusí být pokračováním jeho renesanční a rokokové minulosti. Oživilo ho současné umění invenční komunity mladých fotografů a výtvarníků, které zde žije v symbióze s archeologickými vykopávkami, sbírkou ohýbaného nábytku a historických televizorů, i mobiliářem odsvěcených kapliček Osoblažska.

Výstavy, koncerty, divadelní představení a umělecké prezentace se odehrávají z entuziasmu bez nároku na honorář stylem umělci sobě. Dokonce ani šermíři, kteří zkřížili své meče v zámecké kapli zde nejsou primárně atrakcí pro turisty, ale zkrátka si zde zřídili tréninkovou základnu.

Štreit představil mladé fotografy

Vše začalo tím, že obec Slezské Rudoltice svedla vítěznou právní bitvu s původním vlastníkem ministerstvem zdravotnictví. To chtělo zámek prodat podivné společnosti registrované na Kypru. Úplně prvním umělcem, který měl tu čest na zámku vystavovat, byl fotograf Jindřich Štreit.

„Před tím byl zámek dlouhá desetiletí zavřený a veřejnosti nepřístupný. První výstavu jsem zde pořádal v dobách, kdy část zámku ještě zaplňovaly regály a sklady ministerstva zdravotnictví," zavzpomínal Jindřich Štreit, který na zámku vystavoval celkem čtyřikrát. „Cítím zde podobnou atmosféru a potenciál jako na hradě Sovinci, kde nám na vernisáže přijely třeba dva tisíce lidí z celé republiky i ze zahraničí," řekl Štreit na sobotní vernisáži výstavy Slezské Rudoltice 2013, která představuje na osmdesát mladých umělců a fotografů.

Fotografie, malbu i objekty zde představují nezávislí umělci, studenti Fakulty umění Ostravské univerzity, Institutu tvůrčí fotografie a dalších oborů Slezské univerzity v Opavě vedle studentů středních škol a žáků základních uměleckých škol.