V neděli proběhl zahajovací koncert, který byl věnován Johannu Sebastianu Bachovi, ve čtvrtek 6. července vystoupí v Karlově Studánce herečka Valérie Zawadská společně s Doležalovým kvartetem. Herečka je s naším krajem spojena pevným poutem – navštěvovala základní školu ve Slezských Rudolticích.

Jak se rodil letošní festival?

Abych pravdu řekl, příprava letošního ročníku byla pro mě téměř smrtící. Celý festival je prakticky naplánován hned po odeznění posledních tónů toho předešlého. Vize, které mám, je potom třeba zhmotnit do smluv a termínů. To vše je pak zapotřebí mít podpořeno finančně.

Všechna jednání se sponzory vypadala velmi slibně, nicméně po Novém roce nám odřekl spolupráci dlouholetý generální partner. Jednání s firmami letos nedopadla dobře ani na poli menších sponzorů. O to více děkuji všem, kteří nám zachovali přízeň a podpořili nás.

Poznamenal odchod generálního partnera nějak plány pro letošní ročník festivalu?

Velmi výrazně. Já jsem jednal o pozvání velkého symfonického orchestru a plánovali jsme se skvělými sólisty a sborem provést Dvořákovo Stabat Mater. Nicméně jsem všechny tyto plány musel opustit a postavit dramaturgii jinak.

Ale i přes tyto nepříjemnosti se nám zdařil, myslím, krásný program.

Na co se tedy můžeme letos těšit?

Koncerty jsme se snažili koncipovat nejen do tradičních, ale také do netradičních prostor. Takže se můžeme těšit na koncert v ruční papírně, v hudebním salonu na zámku v Bludově nebo v Hudební hale Horských lázní Karlova Studánka.

Nejbližším je úterní koncert pro dvě cembala v Ruční papírně ve Velkých Losinách a čtvrteční vystoupení herečky Valérie Zawadské a Doležalova kvarteta v Karlově Studánce.

Nádherné budou koncerty patronky festivalu, harfistky Jany Bouškové, v Jeseníku 17. července a v Šumperku 18. července nebo koncert fenomenálního českého flétnisty Jiřího Stivína 11. července v Rapotíně a další.

Festival ve svém názvu používá také slovo „mezinárodní“…

Každým rokem se snažíme zvát na festival zahraniční umělce. Loni k nám zavítal Poznaňský chlapecký sbor a letos jsme sáhli zase k našim západním sousedům a pozvali na 13. července do Krnova vynikající Neues Barocktrio Berlin.

Soubor ve složení barokní housle, viola da gamba a cembalo přiveze program Hudební bitva čtyř národů.

Jak je to letos se vstupenkami?

Vstupenky je možné zakoupit v obvyklých předprodejích a také on-line z pohodlí domova na našich internetových stránkách. Zde se získají také další informace. Pro letošní rok jsme se snažili zajistit téměř pro všechny sály možnost číslování míst, takže si zájemci mohou zakoupit přímo konkrétní sedadlo. Věřím, že budou spokojeni.

Anna Jeníčková