Zda sklidí Vlk v Krnově stejný ohlas jako ve Varech, o tom se přesvědčíme v pátek 23. září.

V krnovském kině Mír 70 premiéru uvede Krnovák Tomáš Klein, který na filmu původně pracoval jako pomocný druhý režisér. Po smrti Jana Němce Kleinovi připadla zvláštní role dokončit jeho poslední dílo, které vyznívá jako testament. Jediné krnovské představení Vlka z Královských Vinohrad začíná ve 20 hodin.

Režisér Jan Němec byl především představitel Nové vlny šedesátých let. Natočil filmy jako Perličky na dně nebo O slavnosti a hostech, které se řadí k nejlepším dílům české kinematografie. Po invazi sovětských vojsk jeho filmy skončily v trezoru a on sám byl přinucen emigrovat.

Zesnul letos v březnu, krátce před osmdesátými narozeninami. S diváky se rozloučil autobiografickým filmem Vlk z Královských Vinohrad, který rekapituluje jeho osudy od šedesátých let do současnosti. Původně druhý režisér Tomáš Klein se ujal dokončovacích prací na základě Němcova přání.

Dokončení filmu probíhalo také za pomoci Němcovy manželky Ivy Ruszelákové.

Proč by měli lidé do kina na Vlka přijít? „Především myslím, že ten film za to stojí. Jan Němec je jeden z nejvýraznějších českých režisérů vůbec. Myslím, že tenhle film může oslovit nejen ty, kteří události od roku 1968 pamatují a mají chuť je vidět s nadhledem a vtipem historek Jana Němce, ale i mladé, protože Němec je punkáč, který dělá film pokaždé jinak a odvážně.

Taky přijedou lidi, kteří ten film dělali, někteří jsou z Krnova, bude diskuze v kině a pak se bude pokračovat v hospodě," pozval Tomáš Klein krnovské diváky do kina i na raut.

Vlk z Královských Vinohrad

.Zdroj: Česká televize

foto: Česká televize

Režisér Tomáš Klein 23. září uvede ve svém rodném Krnově premiéru filmu Vlk z Královských Vinohrad. Příběh hlavního hrdiny Johna Jana kopíruje skutečné životní osudy nedávno zesnulého režiséra Jana Němce. Jde o autobiografický film Jana Němce, který volně vychází z jeho knihy Nepodávej ruku číšníkovi.

Vlk z Královských Vinohrad pozoruje Jana Němce i osudy naší vlasti od šedesátých let do současnosti. Kromě Cannes se film natáčel v Praze, v New Yorku, v Californii, i na festivalu v Karlových Varech. Když režisér Jan Němec letos v březnu zesnul, o několik generací mladší začínající Tomáš Klein na jeho přání film dokončil.

Když se natáčelo ve Spojených státech, Jan Němec se toho již ze zdravotních důvodů nemohl účastnit. Tehdy už tušil, že možná nebude v jeho silách svůj poslední film dokončit.

„Myslím, že proto se obklopil lidmi se stejným duchem. Od počátku jsme měli dohodu, že pokud to bude potřeba, film režijně dokončím dle jeho instrukcí. Tak se nakonec i stalo a film jsme dokončovali se střihačem Josefem Krajbichem a dramaturgem Jakubem Felcmanem," zavzpomínal Tomáš Klein na natáčení s tím, že Jana Němce považuje za velkou režisérskou osobnost.

Hlavní předností Vlka z Královských Vinohrad je podle Kleina silný a jasně srozumitelný příběh. „To nám bylo dobrým vodítkem, a proto si myslím, že jsme film dokončili v duchu, jaký by si on sám přál. Možná by se rozčiloval nad některými detaily, ale celek je myslím Němec v nejlepší formě.

Navíc si myslím, že tento film je mimo jiné právě o tom, že když máte dobrý příběh a dostatečně silnou chuť ho vyprávět, tak se vždy najde cesta, jak ho vyprávět. Pokud teda máte odvahu ji hledat," dodal Klein, který má ve filmu epizodní hereckou roli Jiřího Janouška, novináře a kamaráda Jana Němce, který s ním byl v roce 1968 v Cannes.

V krnovském kině Mír 70 v pátek ve 20 hodin uvede film velké show. „Má to být překvapení, takže nemůžu prozrazovat podrobnosti. Snad jen to, že taková akce tu už hodně dlouho nebyla, a že se diváci mají na co těšit před kinem, ve vestibulu i v kinosále," prozradil vedoucí kina Mír 70 Pavel Tomešek.

Kdo je Tomáš Klein
Tomáš Klein se narodil v Krnově v roce 1987. Po matematickém gymnáziu byl přijat na Vyšší odbornou školu filmovou ve Zlíně, kde absolvoval v roce 2010. Studuje režii na FAMU. Jeho studentské filmy Rousek a Posedlost uspěly na řadě mezinárodních festivalů.

.Zdroj: Film servis festival Karlovy Vary

Své filmy tvoří spolu s Tomášem Mertou pod značkou GURU FILM. Jejich film Retriever byl vybrán do sekce Cinéfondation festivalu v Cannes 2015. Jako druhý režisér spolupracoval a na přání Jana Němce režijně dokončil film Vlk z Královských Vinohrad. Připravuje také celovečerní debut na motivy knihy Zděnka Perského Kde domov můj. (foto: Film servis festival Karlovy Vary)

Film o legendárním vězni bude natáčet i v Krnově

Zdroj: Youtube

„Staň se legendou! Staň se Zdeňkem Perským, legendou podsvětí, která povýšila trestnou činnost na umění!," láká propagační klip Romy na casting do chytaného filmu Tomáše Kleina Kde domov můj. Ani do hlavních rolí nejsou herecké zkušenosti podmínkou.

„V současnosti se štábem intenzivně připravujeme náš první celovečerní film podle knihy Zdeňka Perského Kde domov můj, který budeme z části natáčet i v Krnově. Tím bych chtěl už teď poděkovat všem, kteří nám pomáhají. Momentálně hledáme herce, lokace, stavíme vězeňskou celu a stále píšeme scénář," prozradil režisér Tomáš Klein o čem bude jeho nový film.

Zdeňkovi Perskému táhne na padesátku. Z toho 18 let strávil v kriminálech. Kdo by čekal, že protřelý recidivista v sobě najde literární talent a stane se z něj celebrita? Dokonce před pár lety vystoupil v televizním pořadu Jana Krause (viz video, začátek v čase 29.50), něž ho znovu zavřeli za přepadení směnárníka.

Zdroj: Youtube

Začínal jako vekslák a obíral naivky při nákupu bonů. Poprvé šel sedět v patnácti letech. Za mřížemi potkával nejen zločince, ale i politické disidenty jako například Václava Bendu nebo Václava Havla. Přestože ve svém portfóliu paragrafů má kromě krádeží a podvodů také loupežná přepadení, stále tvrdí, že násilí se nikdy nedopustil.

Kombinací budhismu a zákonů podsvětí vytvořil svérázné pojetí etiky. Mnohé jeho podvody i krádeže zahrnují tak originální finty, že vyznívají jako recese. O svých vychytralých zlodějských praktikách i vězeňských zkušenostech ve své knize Kde domov můj Perský vypráví s bezprostředností hrabalovského pábitele.

Popisuje svůj vnitřní přerod z kriminálníka a talentovaného zloděje do postavy perského krále Medimona: filozofa, budhisty, psychologa, mystifikátora, teologa, nosiče světla a pravdy. K jeho literárním vyjadřovacím prostředkům patří i vězeňská hantýrka, kterou sám obohatil o řadu nových slov.