V roce nedožitých osmdesátých narozenin malíře Karla Adámka vyšla i první monografie, která představuje výběr z jeho tvorby. Je v elektronické podobě na DVD a vyšla jen v omezeném rozsahu, na více finance nestačily. Vydání se ujal Klub Za starý Bruntál.

„Tato forma umožní dodatečná vydání pro případné další zájemce a samozřejmě i dodatek, pokud se časem přihlásí majitelé dalších obrazů," konstatoval předseda Klubu Za starý Bruntál Pavel Rapušák.

Autorům vydání se povedlo fotograficky zdokumentovat sto osmdesát obrazů ze 47 domácností. Základem byly obrazy z výstavy v roce 2011 na bruntálském zámku. Další díla autoři katalogu mnohdy složitě vyhledávali, někde se museli spokojit jen s fotografiemi od majitelů děl.

Adámkovy obrazy jsou většinou v soukromých sbírkách v tuzemsku i v zahraničí, třeba ve Švýcarsku či Řecku. DVD nese název Karel Adámek – Obrazy z vašich domácností. Křest proběhl v aule v budově Střední zemědělské školy v Bruntále, aula je současně i trvalou galerií, kde jsou vystaveny některé Adámkovy obrazy.