Zpěváky Hudebního sdružení Krnov na klavír doprovází Tomáš Edelsberger. Benefiční koncerty stále mají smysl. Situace ukrajinských dětí se vzhledem k válečným aktivitám na východě stále nelepší.

Podpora z Krnova je určena také pro Středisko humanitární pomoci a rozvojové spolupráce Diecézní charity ostravsko-opavské, která už léta pomáhá lidem na Ukrajině ve Ivano-Frankivské oblasti.

Zde leží také partnerské město Krnova Nadvirna.

„V současné době směřujeme naši pomoc zvláště na východ Ukrajiny do oblasti Melitopolu, kde nyní působí kněz Peter Krenický. Finanční pomoc je směřována do oblasti, která se pojí se spolehlivými a ověřenými kontakty, aby se dostala ke konkrétním potřebným osobám. Tento kontakt zprostředkovává právě Petr Krenický, který letos završí 25 let charitativní služby pro Ukrajinu,“ uvedla za organizátory koncertu Ludmila Čajanová.

Benefiční Koncert pro Ukrajinu pořádá římskokatolická farnost ve spolupráci se ZUŠ Krnov, místní organizací KDU-ČSL a Českobratrskou církví evangelickou za podpory města Krnova.

Hudebního sdružení Krnov pod vedením Václava Mičky vystoupí v neděli 22. dubna od 17 hodin v koncertní síni sv. Ducha. Benefiční Koncert pro Ukrajinu je již čtrnáctý.

Program je přehlídkou severských autorů
Edvard Hagerup Grieg (1843 – 1907) je považován za největšího norského skladatele vůbec. Byl vlastencem a jeho láska k norské přírodě se projevila i v jeho hudbě. Tvořil drobné intimní skladby, které měly vyvolat pohodu, klid a zamilovanost.

Estonský hudební skladatel Arvo Pärt (1935) dnes žije a tvoří v Německu. Loni z rukou papeže Františka převzal Ratzingerovu cenu (což je „Nobelova cena“ za teologii).Ve zdůvodnění se píše: „Ceníme si hudebního umění, které je navíc u Arvo Pärta vysoce duchovní, to ospravedlňuje udělení ceny i mimo úzce teologický rámec.“ Skladatel čerpá i z pravoslavné tradice a zhudebňuje starý byzantský text Bohorodičko, raduj se!

Morten Lauridsen (1943) se narodil ve Spojených státech dánským emigrantům, kteří uprchli z vlasti před nacistickou okupací. Z lesního hasiče se stal profesorem skladby. Přednášel na více než stech vysokých školách a univerzitách po celém světě.

Hudební skladatel, sbormistr a profesor na litevské Akademii múzických umění Vytaustas Miškinis (1954) složil vice než 700 vokálních skladeb. Koncertoval a přednášel v mnoha státech po celém světě a často je zván do poroty významných mezinárodních sborových soutěžích. Jeho tvorba je typická svou rytmikou.

Pozvánka na koncert italské legendy Drupiho.
Koncert sedmdesátníka Drupiho byl hned vyprodaný
Krnovské náměstí. Ilustrační foto.
Krnov vyčlenil na participativní rozpočet jeden milion korun