„Tato akce je určena mladým posluchačům i široké veřejnosti, prostě pro všechny, kteří mají o tuto hudbu zájem. Současně se na akci snažíme zvýšit povědomí návštěvníků o činnosti naší společnosti," uvedla ředitelka společnosti Open House Romana Daněčková.

Open fest se ze skromných počátku vypracoval na velmi uznávanou přehlídku. „Akci pořádáme v dobré dlouhodobé spolupráci s klubem Africa Pub. Letos se jedná o jednu z nejsilnějších sestav v historii Open festu. V tomto ročníků sázíme na ostřílené a zkušené muzikanty, kteří svou hudbou přinášejí posluchačům radost a rozptýlením," doplnila Romana Daněčková.

Již potřetí na festivalu vystoupila kapela Svatý Jidáš, pro kterou měli návštěvníci očividnou slabost. Tato formace se ve své hudbě pohybuje po tenké hranici mezi alternativou a punkem. Sami muzikanti i svou produkci označují za pozitivní rock 'n' roll. Je pro ně typické ozvláštnění pozounem a čtyřbarevným zpěvem.

Pohlazením pro duši bylo vystoupení svérázného muzikanta Jindry Holubce z Karlovic. Ten svému letošnímu společnému vystoupení se saxofonistkou vtiskl punc nevšednosti.

Opavská kapela Expedice Apalucha čerpala především ze svého nového, v pořadí už pátého alba, nazvaného jednoduše „5". Produkce skupiny je postavena na bluesových základech s příměsí rocku, folku a jazzu. Jejich vystoupení proběhlo v rámci malého turné, jehož součástí byl i křest nového alba.

„V Bruntále jsme vystupovali velice rádi, máme tady kamarády a příznivce a cítili jsme se tady jako doma. Doufám, že jsme posluchače nezklamali," řekl Tomáš Havránek, jehož foukací harmonika dodává kapele nezaměnitelný zvuk.

Ladislav Olejníček