Až do července bude moci veřejnost v příjemném kavárenském prostředí zhlédnout a případně zakoupit výtvarná díla této známé krnovské umělkyně.

Nominace na Abilympiádu

„Paní Hela Nejedlá byla díky svým uměleckým výsledkům nominována na mezinárodní Abilympiádu, konanou v březnu 2016 ve Francii. Jedná se o mezinárodní soutěž, v níž lidé s handicapem z celého světa soutěží v pracovních a uměleckých dovednostech.

Cestu na Abilympidádu si však soutěžící musí hradit sami. Paní Hela potřebuje na cestu a ubytování pro ni a její asistentku 72 tisíc korun. Proto se rozhodla pořádat sérii výstav, aby prodejem obrazů získala část potřebných financí na cestu do Francie a mohla tak reprezentovat Česko," uvedla vedoucí denního stacionáře Slezské diakonie Benjamín Krnov Veronika Židková.

Pořádané výstavy pokryjí pouze zlomek z celkové ceny potřebné k cestě paní Hely Nejedlé na světovou Abilympiádu. K zajištění potřebných financí budou přátelé paní Hely oslovovat různé nadace a dárce, bez kterých by nebylo možné cestu do Francie uskutečnit.

Rovněž je v plánu zřízení účtu pro zájemce, kteří chtějí cestu Hely Nejedlé do Francie finančně podpořit.

„Po Bauerově kavárně máme v plánu vystavovat obrazy v internetové kavárně Moses v Krnově a v knihovně v Holasovicích," dodala Veronika Židková.

Úspěšná vernisáž

Návštěvníci nedělní vernisáže si mohli prohlédnout a zakoupit abstraktní obrazy Hely Nejedlé, malované trojhrannými pastely a fixy.

„Na obrazech jsem znázornila své nálady, pocity a zážitky, ať už životní nebo z prostředí střediska Benjamín. Začala jsem je malovat na začátku tohoto roku, tehdy jsem ještě žádnou výstavu neplánovala, na ní jsme se domluvili teprve nedávno," popsala výtvarnice Hela Nejedlá.

Na obrazy krnovské umělkyně se přišli podívat její přátelé, rodina, kolegové ze Slezské diakonie Krnov i široká veřejnost. Příjemnou atmosféru podtrhával svým hudebním projevem houslista Karel Vaněk, který po dobu vernisáže hrál irskou hudbu.

„Nečekala jsem, že budu mít takový úspěch. Nebyla jsem si úplně jistá, zda-li se úspěch dostaví, ale teď mohu říct, že se zadařilo a jsem mile překvapena. Dodatečně mi ještě přišly objednávky na malování obrazů, což mě velmi těší," hodnotila Hela Nejedlá.