Velkoplošné figurální motivy a snové i reálné podoby Krnova a jeho okolí zaplnily na třicet dní dva výstavní sály linhartovského zámku. Představují krnovského malíře Vladivoje Jindřicha. Jeho díla na sobotní vernisáži uvedl Ladislav Steininger.

„Byl grafikem, byl malířem nepokojného a neposedného ducha, ukázněného citu a velké spanilé originality. Dnešní výstava výrazně připomíná autorovy ozvěny z cesty. Především jeho nejvýznamnější cestu do jižní Afriky. Z ní těžil v desítkách kresebných a hlavně grafických cyklů," shrnul vzpomínkovou výstavu Steininger.

Vernisáž poctila svou přítomností i herecká legenda z opavského divadla Emanuel Křenek. V jeho podání si mohli přítomní vyslechnout tři z básní Jaroslava Seiferta.

Malíř a grafik

„Vladivoj Jindřich na mě vždycky působil neobyčejně něžně, říkal jsem si, že by to byl pěkný mnich či duchovní činitel. A tak jsem přemýšlel, kdo by k němu pasoval. Myslím, že tři Seifertovy básničky jsem zvolil správně," vysvětlil svůj výběr Emanuel Křenek.

Akademický malíř, grafik a člen krnovského uskupení A13 se narodil roku 1950 v Jevíčku. Proslavil se zejména grafickou prací. Z jeho dílny vzešel také znak Krnova.

„Doménou mu byly jeho svébytné, graficky řešené značky, loga a plakáty. Ty bohužel na dnešní výstavě neuvidíme, jistě se však mnohému z vás vybaví různá znázornění krnovských dominant.

K jakémusi shrnutí dospěl v poslední monumentální realizaci nástěnné malbě vstupní haly krnovského hlavního vlakového nádraží," uvedl Steininger.

Fotografie přírody

Od soboty také patří zámecké přízemí fotografiím přírody Antonína Říhy z Bohdíkova.

Ten při vernisáži jen skromně postával opodál a tak jeho dílo krátce představil sám kastelán zámku Jaroslav Hrubý: „Je to člověk, který svými fotografiemi okouzlil nejen diváky u nás, ale po celé Evropě a jeho dílo tady nádherně koresponduje s expozicí afrických zvířat."

Součástí této trojvernisáže byla rovněž výstava fotografií polských výtvarníků. Výstava potrvá až do konce prázdnin, obrazy poté nahradí například dřevořezby.

Už v sobotu 18. srpna se ale zámecké chodby rozezní koncertem skupiny Alchemy a jejích hostů.

Na další sobotu 25. srpna je připravena tradiční noční prohlídka zámku a zámeckého sklepení s ohňostrojem.

DANIELA HUSAROVÁ