Návštěvníkům program Kulturní léto představil kastelán Jaroslav Hrubý, který zámku vtisknul jeho atmosféru. „Tak se nám zase rozběhlo to krásně pohodové soukolí prohlídek, výstav, koncertů a dalších akcí. Zastaví se až 8. prosince vánočním koncertem," glosoval zahájení nové sezony kastelán Hrubý, který našel pro oživení zámku řadu ochotných spolupracovníků.

OBRAZY

Lucie Holíková ze Zlína na zámku představila své obrazy plné fantazie, které inspirovaly proměny přírody a mytologie. Britský fotograf Christian Davies zaplnil výstavní prostory svým pojetím krajinářské fotografie.

Jako obvykle se zase o něco rozrostla Cesta pravěkem v Dětské galerii, která je výsledkem práce učitele Jaroslava Hrubého a žáků z jeho výtvarné dílny na Základní škole v Městě Albrechticích.

Pamětníci si mohou zavzpomínat u sbírky hraček ze dřeva, které pro letošní sezonu zámku zapůjčila paní Čeledová ze Slušovic.

Rozsáhlou sbírku vláčků pana Grňálka z Opavy symbolicky doplnila miniexpozice elektrických vláčků Veroniky Glötzerové, která je vystavila jako vzpomínku na tatínka. Do dětství vrací návštěvníky ukázky, co všechno se dá postavit ze stavebnice LEGO, tak její česká sestra stavebnice SEVA, kterou do Linhartov zapůjčil Jan Stránský ze Semil.

Dalším českým retro pokladem na zámku jsou nafukovací hračky z Fatry Napajedla, který každý pamětník měl v dětství doma nebo ve školce. Tuto expozici zapůjčila Kamila Kopáčková z Napajedel.

K zámku už neodmyslitelně patří expozice z Poštovního muzea Praha, která letos zaujme filatelisty tvorbou Václava Zapadlíka. Do Linhartov přijel jeho dílo osobně představit ředitel muzea Jiří Střecha s kolegy. Zámecká obrazárna představila tvorbu akademické sochařky Genzerové, kterou zapůjčila její dcera Šárka Váchová z Prahy.

Sbírat se dá snad úplně všechno. Napadlo by vás ale sbírat pítka, jaké známe z lázeňských kolonád? Sbírku těchto porcelánových skvostů na zámku vystavují manželé Kostkovi z Brna, kteří zde loni měli expozici polévkových mís a omáčníků.

„Zajímavá je i výstava panenek od paní Šustkové z Velkých Heraltic. Další panenky, které se na zámek dostaly na přání dnes již zesnulé sběratelky paní Hany Poráňové z Města Albrechtic, nám do opatrování předaly její dcery paní Přibylová a paní Růžičková. My slibujeme, že se o ně budeme vzorně starat, stejně jako o panenku od paní Marie Bémové.

Kdo neuvidí, neuvěří, jakou sbírku prasátek všeho druhu nashromáždili manželé Ryparovi z Vratimova. Ani paní Marie Šlachtová ze Zlatých Hor nezůstala se svou sbírkou hrníčků pozadu. Milovníci filmů a kina se přijdou na své díky expozici promítací techniky Pavla Tomeška z krnovského kina Mír," pokračoval v dlouhém výčtu letošních novinek Karel Knapp za fanoušky linhartovského zámku.

A pořád to ještě nejsou všechny hračky. Zaslouženou pozornost budí i rozsáhlá sbírka modelů aut Petra Kocourka z Krnova. A protože kulturní léto je mezinárodní, najdeme zde i polské vystavovatele.