Vloni v červnu mohli diváci v bruntálském divadle vidět pohostinské představení Divadla Husa na provázku. Byl jím Amadeus, kterého režíroval umělecký šéf brněnského divadla Vladimír Morávek, pocházející z Bruntálu. Bylo to poprvé, co zde bruntálští diváci mohli doma vidět jeho inscenaci.

V hlavní roli Antonia Salieriho se představil skvěle hrající Miroslav Donutil, Amadea Mozarta ztvárnil jeho syn Martin Donutil. Bylo to zatím podruhé, co se otec a syn Donutilovi sešli v jedné hře. Nyní je svedla dohromady společná práce potřetí a znovu pod režijní taktovkou Vladimíra Morávka.

V brněnském Divadle Husa na provázku měla v pátek a v sobotu premiéru hra Ubu králem: Svoboda!

Vladimír Morávek si vybral sto dvacet let starou legendární hru Alfreda Jarryho o tom, kterak se upatlaný buran v podvlékačkách mění v tyrana, zmocňuje se moci a zase o ni přichází. S výkřiky o svobodě o svobodu lidé přicházejí a z paktování s uzurpátorem se stávají slouhy.

Není nic aktuálnějšího o dnešku. „Bude to divoká, výstřední, klaunská féérie souznějící s pocitem, který prožíváme," plánoval si Morávek před premiérou. A měl pravdu.

Miroslav Donutil se skvěle představil v roli Otce Ubu, groteskní v jeho hulvátství, děsivý v jeho diktátorství. „Jsem rád, že si zde mohu znovu ,zařádit´ s mladým souborem, to mi v Národním divadle chybělo, na to jsem se těšil," řekl Donutil.

Jeho syn Martin si užívá šance pohrávat si s hereckým partem v Jarryho frašce. Morávkova režie je opět nespoutaná, chrlí atakující podívanou, na jevišti se musí stále někdo hýbat, křičet, válet se, herci jsou na scéně i na konstrukci nad ní a daří se mu poskládat mozaiku, která diváky při premiéře zvedla z křesel a přiměla k aplausu vestoje.