Stačí si do internetového vyhledavače zadat jméno Kurt Tepperwein, a vyskočí dvanáct tisíc odkazů na českých webech a víc než 1,2 milionu odkazů ve světě. Pro srovnání Hans Kudlich, považovaný za nejvýznamnějšího úvalenského rodáka, má ve vyhledávačích asi pětistovku českých odkazů a 65 tisíc odkazů ve světě.

Kdo je to vlastně Kurt Tepperwein, který se narodil v Úvalně roku 1932? Dnes je jeho domovem španělský ostrov Tenerife. Působí jako léčitel a pořádá po celém světě přednášky o příčinách nemocí, které jsou zaznamenány na mnoha audio i videonahrávkách. Je autorem víc než padesáti knih, z nichž přes dvě desítky byly přeloženy do češtiny a i dnes leží na pultech knihkupectví.

„V květnu má Kurt Tepperwein pětidenní přednáškové turné na Slovensku. Když nás oslovili organizátoři s dotazem, zda Tepperweinova rodná obec Lobenstein je totožná s Úvalnem, byl to pro nás samotné šok, ale záznam v matrice to jasně potvrzuje. Dokonce i Tepperweinův rodný dům v Úvalně dodnes stojí. Neměli jsme ani tušení, že Úvalno má ve světě tak proslulého žijícího rodáka," uvedla úvalenská matrikářka Zuzana Latochová, která si hned přečetla několik Tepperweinových knížek.

„Jeho knížky většinou nutí čtenáře zamyslet se nad svou životosprávou. Velký dojem na mě udělala například knížka o překyselení žaludku. Je to člověk, na kterého můžeme být v Úvalně právem hrdí. Moc se těším na osobní setkání, protože v nabitém programu slovenského turné si chce najít také čas na soukromou ná vštěvu Úvalna," doplnila Latochová.