Příjemnou podívanou nabídla návštěvníkům vernisáž umělecké skupiny Clan. Její představitelé zahájili výstavu svých obrazů a keramiky v sobotu 7. října v rýmařovském muzeu. Vernisáž následně doprovodily koncerty kapel české alternativní hudební scény v industriálních prostorách rýmařovské firmy Eurointermetall.

Skupina Clan je soustředěna kolem výtvarníka Stanislava Diviše, jenž je zároveň zpěvákem v kapele Krásné nové stroje, která v sobotu také vystupovala.

„Měl jsem štěstí, že když jsem učil na Vysoké škole umělecko-průmyslové, tak jsem měl i dva studenty z rodiny. Zároveň když končili, tak jejich práce byly tak výjimečné, že se etablovali ve své generaci. Díky tomu jsem přišel s nápadem na společné vystavování s celou rodinou,“ představil Stanislav Diviš počátek umělecké skupiny, která zahájila svou činnost v roce 2010.

V Rýmařově společně s Divišem vystavují jeho manželka Tereza, švagr Karel Štědrý, blízký rodinný přítel Aldin Popaja a host Petr Písařík. Výstava představuje fragmenty z několika kolekcí a sérií obrazů a keramiky, které autoři vytvořili samostatně.

Na výstavu navazovaly koncerty Poetic bandu Mikyho Marusjaka, rýmařovské kapely Sibérija, skupiny DekadentFabrik a Divišových Krásných nových strojů.

„Nápad na podobnou akci vznikl asi před pěti lety společně s Daliborem Kamenským, majitelem fabriky, kterého napadlo udělat tady nějakou akci spojenou přímo s továrnou,“ uvedl jeden z organizátorů koncertů a bubeník Sibérije Roman Karel.

V té době rýmařovské muzeum chystalo výstavu obrazů Davida Cajthamla z DekadentFabrik. „Díky tomu nás napadlo Davida oslovit, aby přijel s celou kapelou, která se svým názvem do té fabriky prostě hodí, rok na to tady byli poprvé Krásné nové stroje a teď jsme tady na podobné akci vlastně už popáté,“ dodal Karel.

Lukáš Nedomlel