Na Báthoryčku se mohou příznivci umění těšit 
v sobotu 27. června od 19 hodin.

Poutavá je už ta skutečnost, že herci Těšínského divadla sehrají muzikál pod širým nebem, a to 
v okrese ve zcela ojedinělém amfiteátru La Skála. Kulisy otevřeného divadelního prostoru totiž tvoří právě břidlicová skála.

„Kus Báthoryčka připravil 
v Těšínském divadle inscenační tým v čele s režisérem Jaroslavem Moravčíkem. Moravčík hraběnku Báthoryovou představuje spíš ve světle nešťastné, psychicky narušené ženy, která těžce snáší proces stárnutí i konkurenci mladých děvčat," řekl k divadlu Ladislav Gin Šín z janovického Western Arts Clubu.

Hlavou muzikálu je původem choreograf, takže se do jeho inscenace velmi silně promítá také tanec.

Báthoryčka

Obsazení
Lucie Bergerová – Alžběta Báthoryová
Zdeněk Klusák – Juraj Thurzo
Petr Sutory – Ficko
Zdeněk Hrabal – František Nádasdy
Ondřej Frydrych – Stefano
Petr Pěnkava – Ponický
Miloslav Čížek – rychtář
Jolana Ferencová – Darvulia
Adéla Krulikovská – Dora
Vítězslav Kryške – šafář
Petra Sklářová – Žofie
Jana Ondrušková – Barbora
Tomáš Hába – Mikuláš Zrínský
Lenka Waclawiecová – Ilona
Jaroslav Palatý – notář
Lukáš Baran – Jan

Hudba: Henrich Leško
Hudební nastudování: Zbyhněv Siwek
Scéna: Juraj Fábry
Kostýmy: Ludmila Várossová
Dramaturgie: Ivan Misař
Režie a choreografie: Jaroslav Moravčík

Kemp Indiana a divadlo La Skála

Z bývalé nevzhledné skládky v Janovicích u Rýmařova vytvořil mistr světa ve westernových disciplínách Ladislav Šín areál nejen pro příznivce a milovníky stylu amerického západu, ale především zážitkové místo setkání s novou turistickou křižovatkou.

Na místě někdejší letité skládky vznikl působivý areál ve stylu arboreta, v letní sezoně začne fungovat kempové stanové ubytování, 
v provozu funguje více než dva roky westernová škola, v níž zájemce učí ovládat bič, kolty, lasa a jiné dovednosti.

„Prostor však není ohraničen pouze westernem. Měl by se stát především plně fungujícím zázemím pro turisty, milovníky přírody a návštěvníky našich hor," uvedl Šín. La Skála. Tak se jmenuje divadelní aréna pod širým nebem, která pojme několik set návštěvníků. Vstup do amfiteátru s vynikající akustikou hlídají dvě kamenné sfingy.

Svoji roli v divadle hraje bývalá lomová skála, podle které si tvůrci zvolili i název arény. Herci nevystupují pouze na jevišti, ale i v patrech skály, kde se nachází další malá scéna. „Nahoře vzniknou dvě plošiny, na něž umístíme další kulisy," řekl Ladislav Šín.

Dodal, že by rád v budoucnu předvedl publiku také akční skeč o Indiana Jonesovi, který probíhal v provizorních podmínkách na předchozích ročnících stejnojmenné soutěže 
v areálu skautské chaty Na Stráni v Rýmařově.

Na scéně La Skály se odehrály už v minulém roce muzikál a divadelní představení Člověk z kraje La Mancha v podání Severského Pradivadla Rýmařov, rockové koncerty či ohňová show. „Letošní program zahájí program La Skály muzikál Báthoryčka v podání Těšínského divadla. V hlavní roli se objeví loňská držitelka Thálie Lucie Bergerová," řekl Ladislav Šín, jehož manželka je rovněž profesionální herečkou.

Na představení se mohou příznivci umění těšit v janovické divadelní aréně v sobotu 27. června a po celou letošní letní sezonu.