Z nalezených předmětů Muzeum Rýmařov připravilo výstavu. Diváci uvidí nejrůznější předměty denní potřeby, osobní průkazy, dámské šaty a prádlo, cukřenku, prostírání, žehličky, dýmky, léky, dokumenty, filmové časopisy, pracovní boty s dřevěnou podrážkou a další.

„Čas se pro tyto věci zastavil po jejich zazdění v bývalé Zupplingerově špulkárně v Janušově. Loni byly nalezeny při bourání této krásné budovy," řekl historik Muzea Rýmařov Martin Samson při zahájení výstavy. Janušov je bývalá osada v lokalitě dnešních Janovic.

„Bohužel muzeum se o tomto nálezu dozvědělo až se zpožděním, a tak se k nám některé věci nedostaly nebo se dostaly až po čase, kdy se v některých jedincích rozleželo svědomí nebo si uvědomili, že tyto věci budou pro společnost přínosnější v muzeu než doma v šuplíku či ve sklepě. Za což jim tedy velmi děkuji," dodal Martin Samson.

Zbytek věcí historikové vybírali z vlečky se sutí, věci byly plné prachu, slepičinců, peří a různé jiné špíny. Vedle části věcí denní potřeby byla nalezena i část knihovny s německou klasickou literaturou svědčící o vzdělanosti a zájmu původních majitelů. Tento nález dal podnět k zavedení sbírky německé literatury v rýmařovském muzeu, která má na šest set svazků. Kromě klasiky jsou tu i knihy regionální historie psané v původním německém nářečí tohoto kraje. A samozřejmě nechybí kuchařky.