Návštěvníci mohou zhlédnout pestrobarevnou tvorbu Růženy Urbanové a možná i trochu nahlédnout do života velmi aktivní dámy. Svou oblibu v pastelkách našla už v dětství.

„Jednou jsem našla v šuplíku maminčinu inkoustovou tužku, ta byla z jedné strany modrá a z druhé strany červená, a když se naslinila, tak ta barva byla úžasně sytá. Tuhle tužku jsem začala používat ke svým výtvarným projevům a malovala na vše, co jsem doma našla. No ale pokaždé jsem za to dostala výprask.

Časem maminka zjistila, že se musím nějak zabavit tak mi začala kupovat pastelky. Vybojovala jsem si je," vzpomínala s úsměvem na dětství Růžena Urbanová.

V dospělosti si jedinečnost pastelek uvědomila zase z druhé strany, když viděla jako učitelka, jak děti s oblibou po pastelkách sahají a potřebují je. „Učila jsem výtvarku a matematiku a zjistila jsem, že děti milují pastelky, ony jsou vlastně úplně jednoduchý nástroj k výtvarnému vyjádření.

Uvědomila jsem si, že nemusí dělat radost jen dětem, ale i dospělým. Pomalu jsem šla do důchodového věku, a když si říkala, co vlastně budu dělat, tak jsem si vzala pastelku," vyprávěla Urbanová.

V bruntálském divadle mohou návštěvníci vidět pestrobarevné obrázky, které začala Růžena Urbanová kreslit před dvěma lety, a jak tvrdí, zatím se učí kreslit. Začíná vždy od očí, pak pokračuje dál, nakreslí rty, ruce, učí se, jak nakreslit detaily. Jejím přáním je malovat obrazy, které dělají lidem radost.

Kristýna Štěpánová