Letos se festival koná v rámci oslav čtyř set let od povýšení Vrbna pod Pradědem na město, a také v rámci oslav čtyřicátého výročí vzniku Pěveckého sboru Města Vrbna. Hudební festival proběhne v areálu vrbenského klubu Mír. Letošní ročník bude zvláštní hned z několika důvodů. Půjde o festival, nikoliv o hodnocenou přehlídku. Přijede hodonínský symfonický orchestr. Na závěr všechny sbory společně zapějí Smetanovu Českou píseň za doprovodu orchestru. „Nevíme o tom, že by se v bruntálském regionu kdy takto provozovala,“ řekl šéf pořádajícího sboru Leoš Sekanina.

Sbormistr doplnil, že se ke zpěvu České písně mohou připojit i další, nejen účastníci festivalu. Měli by ale raději přijít na festival už ve 14 hodin, aby společně stihli píseň spolu s orchestrem nazkoušet. „Navštíví nás i studentský sbor Capricolium z polských Glucholaz, se kterým spolupracujeme. Na akci přispívá také Evropská unie, prostřednictvím Euroregionu Praděd,“ uvedl Sekanina.

Letos se festivalu účastní mimo domácí a polský sbor Smíšený pěvecký sbor Uničov, Ženský komorní sbor Dobroslava Lidmily z Ostravy Svinova, a také Smíšený pěvecký sbor Hodonín. „Budu rád, pokud se budeme moci setkat a prožít společné odpoledne při sborovém zpěvu,“ těšil se na festival sbormistr. Přijďte raději včas, počet míst k sezení je omezen.