Sem tam se z nebe snesla sněhová vločka někomu na kabát a připomínala, že je advent, čas očekávání. Především to ale byly koledy, jejichž zpěv spojil lidi na náměstí v Bruntále. Role zpěváků na pódiu se opět ujaly děti ze Základní školy Petrin. K souboru Petrin se přidalo celé náměstí.

Bruntál byl jedním z jedenácti míst v našem okrese, která se připojila k celostátní akci Česko zpívá koledy. Potěšit se zpěvem koledy, zažít sváteční náladu adventu a pocity sounáležitosti přišli také sousedé a přátelé v Janově, Lichnově, Ludvíkově, Městu Albrechticích, Petrovicích, Rýmařově, Světlé Hoře, Vrbně pod Pradědem, Vysoké – Bartultovicích a v Zátoru.

Po dva uplynulé dny probíhal na náměstí Míru v Bruntále vánoční jarmark s odpoledním kulturním programem. Lidé se mohli přijít podívat na nejrůznější vystoupení, aby se pak sami stali účinkujícími v posledním číle programu, jimž bylo zpívání pěti koled a jedné vánoční písně. Právě sváteční atmosféra bylo to, co sem účastníky táhlo nejvíce. V Bruntále se akce Česko zpívá koledy konala už po páté, na náměstí se sešlo něco přes tři sta lidí.

V menším počtu zpěváků ale stejně radostně se zpívalo v Janově. „Koledy si přišlo zazpívat 15 seniorů z našeho Klubu seniorů Janováček, nejstarší účastnicí je paní Pannová, která má 80 let. Letos to tak vyšlo, protože děti měly zrovna ve stejném čase vystoupení v kostele. Ale nevadí, vládne spokojenost, máme to spojeno ještě s akcí v knihovně. Popíjíme svařáček a je nám dobře," hlásila těsně po akci místostarostka Janova Stella Lišková.

V nedalekých Petrovicích se z účasti zhruba padesáti lidí těšil starosta obce. „Nejvíce nás těší, že přišli mladí, v průběhu roku se k nám přistěhovalo několik nových rodin a jsem moc rád, že se zapojují do života v obci," pochvaloval si starosta Petrovic Luboš Kmínek. V Petrovicích se o hudební doprovod postarali místní muzikanti. Hrálo se na kytaru a banjo.

Ve Městě Albrechticích, kde akci zorganizovala místní škola, se zpívalo ještě v 19 hodin. „Přišlo asi 90 lidí, texty jsme promítali dataprojektorem, takže je všichni dobře viděli. Navíc jsme měli výborné zpěváky – náš školní sbor, který vede paní učitelka Veronika Glötzerová," sdělovala ještě do zvuků písní albrechtická pedagožka Miluše Kaletová.

(ot, mai)

Jak vypadalo zpívání koled na dalších místech Moravskoslezského kraje najdete zde: ČESKO ZPÍVÁ KOLEDY: V našem kraji se přidalo více než 13 tisíc lidí