V čele krajské ligy se usadila silná trojka týmů Orlová, Bohumín a Studénka a Hornobenešovští jsou jediným týmem, kterému se podařilo všechny tři porazit. Některé i opakovaně.

„V Orlové se nám povedlo dokonce vyhrát bez sedmi hráčů základní sestavy. Celkem nám to proti nim jde, sedí nám jejich styl, umíme na to zareagovat," vysvětloval Fraš a pokračoval: „Ty první čtyři týmy jsou hodně vyrovnané. I když tomu výsledek někdy nenapovídal, tak i ty zápasy jsou extrémně vyrovnané, rozhodují maličkosti."

Velikou štikou ligy je celek Bohumína, který už jednou krajskou ligu hrát zkoušel. S nevalným výsledkem. Letos, když se Bohumínští vrátili do soutěže, patří k favoritům. „Výkony Bohumína mě nepřekvapují. Hodně jim tam dělá první pětka, kde jsou borci jako Ivan, Mikšan nebo Javín. A když zbytek týmu vidí, jak oni makají, roste i výkon ostatních.

Sedmdesát procent výkonu dělá hlava. Bruslit z těch mladých umí každý, ale tihle matadoři mají ještě něco navíc," povídal hokejista se zkušenostmi z extraligy.

Opravdovým „zjevením" je v krajské lize právě osmačtyřicetiletý Miroslav Javín. „Když jednou hrajete extraligu nebo první ligu, tak tady v kraji se dá hrát opravdu dlouho. Máte úplně jiné návyky. Mladí kluci, co přijdou do kraje z juniorky, si kolikrát myslí, jací jsou hokejisté, ale mužská soutěž je něco jiného," poznamenal Radovan Fraš a dodával:

„Tihle „staří pardi", co působili ve vyšších soutěžích, si něčím prošli, mají obrovské zkušenosti, proto ta dlouhověkost. Hokej se zrychluje a starší hráči nemůžou konkurovat mladíkům v bruslení, ale oni vědí, kam se postavit, kam si najet, nenabruslí zbytečné kilometry navíc."

Také v Horním Benešově však došlo k omlazení kádru. „Hodně to pomohlo, tým musí být vyvážený. Když je přestárlý nebo naopak příliš mladý, nedělá to dobrotu. Mladí tomu dodali tu rychlost, ten drajv, teď si to myslím sedlo," podotkl kapitán Horního Benešova.

Hornobenešovští se v sezoně rozjížděli trochu pomaleji. „Chtěli jsme hrát z obrany, s křídly vzadu a s centrem na hrotu. Jenže jak máme dost mladých, ti se většinou nechali strhnout hrou a vznikaly chyby. Když v tom vzorci jeden vypadne, zhroutí se to celé," povídal Fraš a pokračoval:

„Tak jsme to změnili. Snažíme se bruslit, aktivně napadat po celém hřišti, tak jak to hrají mužstva na špici. Zjistili jsme, že to fyzicky zvládáme. Poprvé jsme tak hráli ve Studénce a hned se vyhrálo, tak jsme u toho zůstali."

Významnou položku sezony vždycky tvoří derby proti okresnímu rivalovi z Krnova. Ze tří dosud odehraných vyhráli Hornobenešovští dvě. „Vypadá to, že letos nám to na Krnov jde, nesedí jim náš styl," usmíval se zkušený útočník.

A vypadá to, že se oba soupeři střetnou i v prvním kole play off. „Jsme strašně rádi, že to tak vyšlo. Na ty zápasy přijde spousta lidí, protože to je blízko. V poslední době na všech stadionech chybí fanoušci, jen při derby je plno. Je to úplně jiná atmosféra a na to se těšíme," říkal Radovan Fraš a ještě dodal:

„Důležité bude, jak ten tlak ustojí naši mladí, na tohle nejsou zvyklí. Každopádně budeme hrát zase náš styl, aktivní celoplošný hokej, chceme Krnov porazit."

Zuby si brousí na BohumínO víkendu pokračuje dalším kolem krajská hokejová liga. Hokejisté Horního Benešova se v sobotu od 17 hodin představí na vlastním ledě, kam přijede druhý Bohumín. Čtvrtému týmu soutěže se na mužstvo, které táhnou bývalí extraligoví matadoři Ivan, Mikšan a Javín, daří. Z dosavadních tří měření sil odcházel dvakrát vítězně, což se žádnému mužstvu v krajské lize nepodařilo.

V neděli pak do boje zasáhnou i Krnovští. Ti cestují na led předposledního Nového Jičína, kde mají jasný úkol zvítězit. Úvodní buly padne ve 14.30.