Úvodní patnáctiminutovka zápasů se hrála za větší aktivity hostů z Břidličné, kteří si přivezli ke svému zahajovacímu přípravnému duelu i čtyři hráče z Ghany. Hosté si vypracovali i několik slibných střeleckých příležitostí, stav utkání se ale neměnil. V dalším průběhu se hra postupně vyrovnala. Oba týmy ještě v nekompletních sestavách zkoušely a slušnému počtu diváku předváděly svižný, pohledný fotbal. Před oběma brankami se rodily příležitosti a nebezpečné situace.

Ve 23. minutě se domácí poprvé radovali. Orság vyslal přesnou křižnou přihrávku na nabíhajícího Zatloukala a ten přesným zakončením otevřel skóre. Hosté reagovali zvýšeným úsilím a několikrát před domácím brankářem Jiřím Šulákem zahrozili.

Bruntálský gólman uhájil čisté konto a naopak to byl jeho tým, který mohl vedení navýšit. Střela Orsága zazvonila jen o brankovou konstrukci svatyně Břidličné. Totéž se opakovalo na druhé straně, kdy byl blízko premiérového gólu v novém dresu exolomoucký Jiří Kobylík, scházelo mu ale pár centimetrů.

Ve 44. minutě zastavila obrana Břidličné v gólové situaci pronikajícího Orsága ve svém velkém vápně jen za cenu nedovoleného zákroku a domácí dostali příležitost zahrávat pokutový kop. Cabal s ním neměl problémy a brankou do šatny hostů zvýšil vedení svého týmu na rozdíl dvou branek.

Stejně svižně, jako první, začal i druhý poločas. Oba týmy poslaly na hřiště další hráče z laviček a na hrací ploše pokračoval z obou stran útočný fotbal. Skóre se ale neměnilo až do 72. minuty. Po vydařeném protiútoku se střelecky prosadil navrátilec do týmu Břidličné Kučera.

Hosté v závěru vycítili šanci a chtěli v prestižním přípravném utkání alespoň vyrovnat. Rozhodnutí ale přišlo na druhé straně hřiště. K míči se dostal v dobré pozici Ostrák a technickou střelou přes hostujícího gólmana Čecháka rozhodl o osudu utkání.

„S pátečním zápasem jsem spokojen. Začátek měli hosté, kteří přivezli i posily včetně Kobylíka. My jsme pak srovnali hru a za stavu 1:0 měli i šance na další góly. Břidličná měla také kvalitní tým a myslím, že jsme viděli oboustranně pohledný a dobrý zápas," hodnotil kouč Bruntálu Antonín Mura.

Šéf fotbalové Břidličné k duelu doplnil. „Utkání bylo z naší strany pojato zkušebně. Scházelo nám hned několik hráčů. Navíc s horečkami nastoupil Roman György a ne zcela fit byl také Patrik György. Během zápasu se vystřídalo celkem osmnáct hráčů a navíc jsme zkoušeli i další akvizice z afrického kontinentu, které mají o angažmá v Břidličné zájem.

Přesto si myslím, že utkání splnilo svůj účel a náš tým po tréninkové zátěži nepodal špatný výkon," říkal Ludvík Zifčák starší.

Slavoj Olympia Bruntál A - TJ Břidličná 3:1 (2:0)
Branky: 23. Zatloukal, 44. Cabal (z penalty), 88. Ostrák - 72. Kučera

Bruntál: Šulák - Schovánek, Krajčovič, Štefanovský, Havlíček - Zatloukal, Šanda, Ostrák, Němec - Orság Z, Cabal, střídali: Pokorný, Kubes, Svrčina, Mišurec, Dluhoš, Dorňák, Kačerik, Břuchanský. Trenér: Antonín Mura
Břidličná: Čechák - Roman György, Jiřičný, Kladniček, Kobylík - Kučera, Kamil Kocúr, Marián Minich, Patrik György - Jan Kocúr, Mensah, střídali: Mastris, Marvis, Regy, Divacký, Jurtík. Trenér: Marián Minich starší

Proti Vrbnu i s Ghaňany

Široký kádr bruntálského kolektivu pokračoval na umělé trávě hned v sobotním popoledni dalším přípravným utkáním proti účastníku okresního přeboru z Vrbna pod Pradědem.

Bruntálský kouč Antonín Mura zkoušel v utkání i tři hráče černé pleti, kteří v pátečním duelu hájili barvy Břidličné a další možné hráče připadající v úvahu pro jarní mistrovské boje. Už v 1. minutě otevřel skóre jeden z Ghaňanů Morris, který předvedl v pádu akrobatickou dorážku.

Hosté přijeli do Bruntálu pouze s jedenácti hráči, ale za domácími nijak nezaostávali. Jednobrankové vedení SO Bruntál se neměnilo až do 32. minuty, kdy se vyrovnání hosté dočkali zásluhou odchovance Bruntálu, Kutláka. Poločas spěl k remízovému stavu, ale ve 44. minutě bylo vše jinak. Ke tvrdé střele z pětadvaceti metrů napřáhl Schovánek a brankář hostů si na míč sáhl, až když jej vytahoval ze sítě.

Od začátku druhé poloviny začaly úzkému kádru Vrbna docházet síly a domácí získali herně navrch. V 59. minutě faulovali vrbenští obránci ve vlastním pokutovém území Piňose a Dorňák z penalty zvýšil vedení SO Bruntál na 3:1.

O necelých deset minut později přišel další penaltový faul hostů ve své šestnáctce na Cabala. Sám postižený si s pokutovým kopem poradil a domácí vedli už tříbrankovým rozdílem.

Domácí míchali až příliš sestavou a bylo to znát i na hře. Vrbenští fotbalisté i v deseti bojovali o výsledek a v závěrečných minutách se dokonce i za pomoci hrubých chyb v obraně Bruntálských vrátili do zápasu. Nejprve to byl v 72. minutě opět Kutlák a po něm v 80. minutě Hrubý, kteří korigovali na 3:4 z pohledu Vrbna pod Pradědem.

„Sobotní utkání s Vrbnem už takový efekt, jako to páteční nepřineslo. Měli jsme k dispozici čtyřiadvacet hráčů včetně Ghaňanů a to výrazně poznamenalo plynulost a kvalitu naší hry," doplnil kouč Antonín Mura.

Slavoj Olympia Bruntál B - Sokol Vrbno 4:3 (2:1)
Branky: 1. Morris, 44. Schovánek, 59. Dorňák (z penalty), 67. Cabal (z penalty) - 32. a 72. Kutlák, 80. Hrubý
Bruntál: Čuda - Stefanovský, Mensah, Chudý, Mišurec - Zatloukal, Orság, Ostrák, Reggio - Morris, Kovalovský, střídali: Schovánek, Dorňák, Břuchanský, Svrčina, Kačeriak, Dluhoš, Hajdík, Piňos, Šuba, Blažek, Rončák, Hendrych, Němec. Trenér: Antonín Mura