Druhé derby během čtyř dnů sehrálí fotbalisté Krnova. V rámci vloženého kola krajského přeboru cestovali ve středu do Břidličné. Domácí celek v nové sezoně ještě neprohrál, také proto mu patřila čtvrtá příčka. Hosté nastoupili bez zraněných Havlíčka a Bartoníčka.

Břidličná je v laufu a od začátku to dokazovala. Hned po šesti minutách měla první gólovku. Jiřičný však zblízka hlavičkoval jen do brankáře Jašky. Za další čtyři minuty už ale domácí vedli. Kučera si naběhl na dlouhý míč, předběhl Mrukviu, Jaška sice vyběhl a balón zasáhl. Jenže ten se vrátil zpátky k domácímu útočníkovi, který jej uklidil do sítě.

A ve dvanácté minutě bylo Břidličné ještě veseleji. Odražený míč se snášel na šestnácku, odkud jej Kučera napálil z voleje přímo do šibenice. Právě Kučera mohl po čtvrthodině hry dovršit hattrick, šel sám na Jašku, ale ten skvěle vyběhl a zachránil Krnov.

Krnovští se nemohli dostat do hry. Poprvé zahrozili po dvaceti minutách. Centr Mitura brankář Zifčák vyrazil jen k Šimečkovi, jenže jeho ránu vyhlavičkoval z prázdné branky Mensah. Po půlhodině hry došla krnovskému trenérovi Bártkovi trpělivost a sáhl k dvojnásobnému střídání, Starého nahradil Hrubý, dobře hrajícího, ale defenzivního Tümmlera útočný Houdek.

A hned ve čtyřiatřicáté minutě se Krnov dočkal. Centr z rohu nadzdvihla obrana až na zadní tyč a Čanecký hlavou snížil.

Hned tři minuty po pauze se domácí Kučera dočkal hattricku. Prošel mezi beky hostí a k tyči nedal Jaškovi šanci, 3:1 a zdálo se být hotovo. Navíc když Kučera podnikal jeden útok za druhým. Krnov se ale nevzdal. V padesáté první minutě přišel aut hostí a centr na hranici šestnáctky. Tam se do míče opřel Šimčík a po zemi k tyčce prostřelil Zifčáka.

Hned za minutu mohlo být vyrovnáno. Golman Zifčák váhal s odkopem a pak napálil stínujícího Hrubého, míč se však odrazil těsně vedle. Dvě minuty před uplynutím hodiny hry se Krnov přece jen dočkal. Standardku rozehrál Mitura na Šustra, který okamžitě našel Ondru. Jeho centr si na zadní tyči našel Šimčík a bylo vyrovnáno na 3:3.

Hosty vyrovnání nakoplo a jeden protiútok za druhým se valil na branku Břidličné. S centry si si však Zifčák poradil a pokryl i slibnou ránu Hrubého. Do stoprocentní šance se ale dostal na opačné straně Schreier, byl před Jaškou sám, ale bránu netrefil.

V závěru ještě motal krnovskou obranu Kučera, tři protihráče obešel, ale ten čtvrtý jej v gólovce čistě zastavil. Břidličná tedy ztratila dva body, ale v sezoně ještě neprohrála. Krnov naopak dokázal vybojovat ztracené utkání.

Břidličná - Krnov 3:3 (2:1)
Branky: 10., 12., 48. Kučera - 51., 58. Šimčík, 34. Čanecký

Břidličná: Zifčák - Kamil Kocúr, Jiřičný, Borboryo, Mensah - Roman György, Schreier, Hoffmann, Mitov (74. Marian Minich mladší) - Patrik György, Kučera. Trenér: Marian Minich starší
Krnov: Jaška - Mrukvia, Čanecký, Daříček, Šimčík - Šimeček (69. Blaschke), Šustr, Tümmler (32. Houdek), Ondra (86. Zetek), Mitura - Starý (32. Hrubý). Trenér: Ladislav Bártek

Marian Minich: Remíza je nakonec spravedlivá

Trenér Břidličné Marian Minich byl s bodem z derby proti Krnovu nakonec spokojený. Samozřejmě jej mrzelo dvakrát ztracené dvoubrankové vedení, ale na druhou stranu byl rád, že jeho tým ještě v sezoně nepoznal hořkost porážky.

Jak jste viděl derby s Krnovem?

Zápas to byl hodně zajímavý. My jsme měli lepší nástup, když jsme vedli 2:0. Krnov nám pak dal víceméně šťastný gól, kdy jsme nezvládli standardní situaci, prodložili jsme si sami balón na zadní tyč, a oni z toho skórovali.

Druhou půlku jsme začali zase úspěšně a hned vedli 3:1. Krnov se velice snažil o vyrovnání a nakonec jim to vyšlo. Od stavu 3:3 to bylo takové na vážkách. Mohli jsme rozhodnout my, i Krnov měl šance. Myslím, že remíza je spravedlivá.

Vedli jste 2:0 už ve 12. minutě, neuspalo to trochu váš tým?

To určitě ne. Ale ten gól na 2:1 neměl přijít tak brzy. Kdybychom tu situaci zvládli, tak věřím, že udržíme do půlky dvoubrankové vedení a už bychom to utkání zvládli.

Považujete to snížení Krnova za klíčový okamžik utkání?

Určitě to klíčový okamžik byl. Prakticky naší chybou jsme je dostali do hry. Krnov v tu dobu něměl prakticky nic, takže ten poločas bychom udrželi.

Přesto jste na začátku druhé půle utekli zase na rozdíl dvou branek.

To je sice pravda, ale my jsme pak začali ztrácet spoustu míčů. Jejich střed zálohy byl lepší než náš, tím pádem se dostali do hry. Když dali na 3:2, tak ještě ožili, cítili, že dokážou vyrovnat. A to se jim povedlo.

Ale já nemůžu našemu manšaftu nic vytknout. Sice je pravda, že jsme ve druhém poločase zahodili jednu tutovou šanci, ta by byla asi rozhodující. Ale i oni měli šance.

Stále od začátku sezony držíte neporazitelnost, ale dneska je ten bod možná trochu hořký.

Neřekl bych hořký, protože je to derby s Krnovem. Čekali jsme, že to může dopadnout jakkoliv. Doufali jsme ve vítězství. A hlavně jsme si po těch třech úspěšných výsledcích venku mysleli, že máme dvojutkání doma, teď s Krnovem a pak Kobeřice, kdybychom uhráli šest bodů, tak bychom byli úplně v klidu.

Určitě bychom tabulku vedli. Ale musíme ctít soupeře. Krnov je náš blízký soused. Jsme spokojení i s tím bodem.

Asi nikdo moc nečekal, že Břidličná takhle dobře rozjede sezonu, že?

Těžko říct. Ale jestli někdo sledoval jarní část minulé sezony, tak tam jsme právě v jarní tabulce skončili celkově čtvrtí. Takže jsem věděl, že ta síla v mužstvu je, jenom musíme začít hrát v klidu. Když jsme ten tým složili na to jaro, tak po podzimu jsme byli suverénně poslední.

V každém zápase jsme hráli o záchranu a o každý bod jsme se museli rvát. Teď jsme v klidu a na týmu to jde vidět. Když nejsme nucení, že něco musíme, tak ten fotbal je úplně někde jinde.

Břidličná tedy podle vás může dojít letos hodně vysoko?

Myslím, že bychom měli patřit do té první šestky. Utrhnou se Heřmanice, Dětmarovice, Bohumín, toto budou top tři týmy, které by měly krajskému přeboru dominovat. Ale jinak to je až dozadu velice vyrovnané, kdokoliv může s kýmkoliv prohrát, může se to ještě hodně zamíchat.

Ladislav Bártek: Byl to daleko lepší zápas než v Bruntále

Krnovský kouč Ladislav Bártek nebyl vůbec spokojený s prvním poločasem. Během něj však poslal na hřiště dva mladé hráče, kteří hru týmu zvedli. Nakonec se podařilo vyrovnat.

Bod z Břidličné po tom průběhu asi berete, že?

Všichni to viděli, že ze začátku jsme byli špatní. Ve dvanácté minutě jsme prohrávali 2:0. Náš hrotový hráč Kuba Starý byl dost unavený z práce a bylo to na něm hodně vidět, nepůsobil vůbec čerstvě. Vlastně tomu prvnímu inkasovanému gólu předcházela situace, kdy mohl zakončovat, ale zakopl o balón.

Místo toho byl protiútok, přihrávka na šedesát metrů na Kučeru, sprintersky to bylo nepohlídané. Ještě navíc smůla, když Jaška vyběhl, zasáhl, ale míč se odrazil zpátky k nim. Ve dvanácté minutě to zase trefil, stopeři to nedostoupili. Všichni oslavují střelce, ale kde byla naše obrana?

V tu chvíli jste byli trochu zralí na ručník.

Museli jsme vymyslet, jak to zastavit. Potom taky může být klidně skóre 5:1, i vyšší. Takže bylo třeba rychle něco udělat.

Přišlo dvojité střídání, které týmu hodně pomohlo.

Odešel Starý a odešel chudák Tümmler. Ten si to nezasloužil, ale je to defenzivní záložník a my jsme potřebovali útočit. Navíc nám nehrál Havlíček s Bartoníčkem, tak se to muselo rychle změnit. Přišel na hrot Houdek, který prošel mládežnickými akademiemi Olomouce a Opavy.

A s ním šel Hrubý, který vedle Houdka hodně ožil. Začali jsme hrát na dva hroty a tím jsme to začali otáčet. Dali jsme možná trochu náhodný gól.

Ten gól byl hodně důležitý, protože přišel dost brzy.

Ono se říká, myslím, že to tvrdil trenér Csaplár, že 2:0 je nejhorší vedení. Přišel kontaktní gól, což bylo dobře. Jenže o poločase jsme si něco řekli, a začne druhá půlka a my dostaneme třetí branku. Zase to byl šedestátimetrový pas, který jsme si nepohlídali.

Ten Kučera si to zasekl na dvou metrech a vypálil k tyči. Tohle je kvalitní útočník.

Myslíte si, že to znovuzískané vedení mohlo domácí ukolébat?

Zdálo se mi, že si myslí, že už to mají doma. Ale bohužel pro ně dokázal Šimčík snížit vlastně podobným gólem jako předtím Kučera. Zdáli se mi pak trochu bezradní. Toho se nám pořilo využít a Šimčít hlavou varovnal.

Ke změně obrazu hry hodně pomohli dorostenci, že?

Uvažoval jsem, jak to uchopit. Sice jsem trenérovi dorostu slíbil, že mu do sestavy nebudu sahat, ale jestliže se Jakub Starý v prvním utkání jevil, jako že byl mohl být posila, tak teď nevím. Už v Bruntále to nebylo ono, teď taky.

Dorost hraje v neděli, což je dost komplikované. Snad se Havlíček uzdraví. Ale třeba Houdek se mi hodně líbil. Takže teď to je pro mě docela dilema. Musím říct, že i když jsem Tümmlera střídal, tak ukázal, že někdy to je opravdu v těch středových hráčích, že to není komu dát. On si naopak dokázal naběhnout a byla mu šance nahrát. Kdežto u těch staších ráčů to tak někdy není.

Jste tedy nakonec s bodem spokojen?

Bylo to o dost lepší utkání než v Bruntále, padaly góly. Už se tam objevily věci, které po hráčích chci. Líbilo se mi, jak sehráli standardku před druhým gólem. Takže bod bereme. Zase jsme nehráli první půlku dobře, byli jsme odevzdaní, a pak 3:3.

Tři góly venku jsou dobré. Máme pět bodů za pět zápasů a teď hrajeme doma. Snad by to mohlo mít stoupající tendenci a Háj se nám povede porazit. Mám dilema, jak sestavu složit. Máme na to tři dny. Upřímně řečeno vůbec nemám strach z toho postavit mladé kluky.

Nenastoupili Ondřej Bartoníček s Markem Havlíčkem. Mají zdravotní problémy?

Bartoníček má něco s kolenem, má to nějaké pochroumané. Nejsou to žádné vazy ani úpony, ale nedovolí mu to absolvovat zápas. V neděli doma s Hájem určitě hrát nebude. Havlíček si natáhl přitahovač, takže potřebuje klid.